Veel kinderen hebben slaapproblemen. De schatting is zo’n 15-30 %. Slaapproblemen kunnen grote gevolgen hebben, zoals leer- en gedragsproblemen of het kan reeds bestaande klachten verergeren.
Slaapproblemen van een kind kunnen dermate ernstig zijn dat de omgang/ interactiepatronen in het gezin verstoord raakt en/of er verkeerde gedragspatronen-gewoonten ontstaan. Bovendien kan er vervolgens ook weer een slaaptekort optreden bij overige gezinsleden.
Slaapproblemen bij kinderen kunnen worden beschouwd als klachten ten gevolge van:
– slapeloosheid (symptomen zijn in- en/of doorslaapproblemen, niet naar bed willen, te vroeg ontwaken, nachtelijk waken en roepen)
– slaperigheid (symptomen zijn excessieve slaperigheid, hyperactiviteit, impulsiviteit, rusteloosheid, concentratieproblemen)
– parasomnieën (abnormale gedragingen, angsten of paniek tijdens de slaap of moment van slapen naar waken, bedplassen, praten in de slaap).
Omdat slaperigheid zich bij jonge kinderen ook kan uiten in een toename van activiteit, wordt dit gedrag nogal eens ten onrechte toegeschreven aan ADHD. De nachtelijke paniekaanvallen (parasomnieën) kunnen voor ouders nogal afschrikwekkend zijn. Goede uitleg hierover en hoe hiermee om te gaan is van belang.
Slaapproblemen kunnen oa. ontstaan ten gevolge van angst, piekeren, stress, somberheid, ingrijpende gebeurtenissen, slechte slaapgewoonten, en verkeerd aangeleerde gedragspatronen. Ook kunnen problemen in de slaapcyclus voor klachten zorgen.
Het is zaak om zo vroeg mogelijk in het leven van een kind aandacht te schenken aan het slaapprobleem. Slaapproblemen kunnen lang aanhouden en zijn in de kindertijd makkelijker te behandelen dan in de volwassenheid.
Onder slaapproblemen valt dus een grote variëteit aan klachten, die ook vragen om verschillen in behandelaanpak. Een juiste diagnose is dan ook uitermate belangrijk. Er wordt vaak gevraagd om de slaapgeschiedenis en een 24 uur slaapwaakpatroon. Hierna kan bepaald worden waar en hoe het probleem behandeld zou moeten worden. Dat zou kunnen door bv. optimaliseren van het slaapgedrag, cognitieve technieken, stimuluscontrole, slaaprestrictie, ademhalings- en ontspanningstechnieken.
Herkent u bovenstaande klachten bij uw kind ? Neem dan gerust contact met ons op. Een ervaren psycholoog kijkt dan samen met u naar uw klachten en mogelijkheden voor behandeling.