Ieder kind krijgt met problemen te maken. Het hoort bij hun ontwikkeling, ze leren er van en meestal lukt het hen om er zelf uit te komen. Soms hebben zij daar de hulp van hun ouders of andere volwassenen bij nodig. Soms kunnen problemen zo ingewikkeld zijn, zo groot worden of zo lang voortduren dat ze moeilijk zelf op te lossen zijn. Dan is er hulp van buitenaf nodig. Een kinder- en jeugdpsycholoog kan u en uw kind deze hulp bieden.
De problemen die een kind tegenkomt kunnen verschillende oorzaken hebben. Te denken valt aan de ontwikkelingsfase van uw kind, de omgang en opvoeding die deze ontwikkelingsfase vraagt, maar ook de aard van uw kind.
Ook al lukt het uw kind niet om aan te geven waar hij of zij precies last van heeft en hoe dat zo is gekomen, toch zijn er vaak wel veranderingen in zijn/haar gedrag merkbaar. U kunt zich zorgen maken om uw kind, maar ook school, GGD en de huisarts kunnen problemen signaleren waarvoor ze u adviseren professionele hulp te zoeken.
Problemen kunnen zichtbaar worden in het ontstaan van psychische en/of lichamelijke klachten zoals:
- Gedragsproblemen (bijvoorbeeld slecht luisteren, druk zijn, boosheid, driftig of opstandig en dwingend gedrag)
- Angsten (bijvoorbeeld faalangst, bang om alleen te zijn/te slapen, angst voor specifieke dingen zoals honden, spinnen of het donker)
- Problemen met zichzelf (moeite hebben zichzelf te uiten, in de knoop zitten met zichzelf, een negatief zelfbeeld of te weinig zelfvertrouwen hebben)
- Eetproblemen (bijvoorbeeld te veel of te weinig eten)
- Somberheid en depressieve klachten (nergens zin in hebben, veel piekeren en negatief denken)
- Verwerkingsproblemen met betrekking tot een traumatische gebeurtenis (ziekte, ongeluk, overlijden, echtscheiding)
- Dwanghandelingen en dwanggedachten
- Aandachtsproblemen (moeite met concentreren, plannen en ordenen)
- Problemen in het contact met anderen (verlegen, onzeker, gepest worden, pesten, moeilijkheden in het spelen en omgaan met broertjes, zusjes of leeftijdgenoten, moeilijk vrienden kunnen maken)
- Gezinsproblemen (opvoedingsproblemen, ruzies, scheiding, samengestelde gezinnen)
- Schoolproblemen (faalangst, schoolfobie of schoolweigering, beneden of boven presteren, moeilijk stil kunnen zitten)
- Slaapproblemen (bijvoorbeeld moeite met inslapen, doorslapen, erg vaak uit bed komen, nachtmerries, moeite met (alleen) slapen in eigen bed en zonder medische oorzaak)
- Lichamelijke klachten (bijvoorbeeld buikpijn of hoofdpijn zonder duidelijk aanwijsbare medische oorzaak)
- Problemen met zindelijkheid (zonder medische oorzaak)
- ADHD
- Autisme